Wetenschappers hebben de oudste gedomesticeerde kippen ooit ontdekt. En wel in het noorden van China. Het suggereert voorzichtig dat de roots van de kip zoals we die vandaag de dag allemaal kennen in het verre China liggen.
Onderzoekers van de University of York namen 10.000 jaar oude fossiele resten van kippen onder de loep. De fossiele resten waren afkomstig uit het noorden van China. De onderzoekers slaagden erin om het mitochondriaal DNA van deze kippen te bemachtigen. Hoewel de DNA-sequenties duizenden jaren ouder zijn dan elke andere DNA-sequentie die eerder van kippen is gerapporteerd, vertegenwoordigen de DNA-sequenties van deze stokoude kippen al de drie belangrijkste groepen mitochondriale DNA-sequenties die we vandaag de dag in de genenpoel van de moderne kip aantreffen. Het suggereert zogenoemde ‘genetische continuïteit’ tussen deze oudste resten die ooit van gedomesticeerde kippen zijn teruggevonden en de kippen zoals we die vandaag de dag op aarde zien rondlopen. In andere woorden: het DNA suggereert dat de moderne kip afstamt van deze oude kippen.
De resultaten zijn best verrassend. Eerder hadden onderzoekers al wel vastgesteld dat kippen op verschillende plekken in het zuiden en zuidoosten van Azië gedomesticeerd werden. Maar het noorden van China werd nooit gezien als een gebied waar dat ook gebeurd kon zijn. “Mensen beweren dat het noorden van China geen geschikt leefgebied was voor het rode kamhoen, de wilde voorouder van gedomesticeerde kippen, maar zij houden er geen rekening mee dat het klimaat en de vegetatie van dit gebied 10.000 jaar geleden heel anders was,” vertelt onderzoeker Xingbo Zhao.
Het onderzoek van Zhao en zijn collega’s – verschenen in het blad PNAS – suggereert niet alleen dat Noord-China één van de eerste gebieden was waar kippen gedomesticeerd werden. Het suggereert bovendien dat de domesticatie van kippen – vandaag de dag de belangrijkste pluimveesoort ter wereld, net zo vroeg ontstond als de vier belangrijkste diersoorten ter wereld: runderen, varkens, geiten en schapen.