Roodkapje opgelet! Wolf bij Luttelgeest is raszuiver en kwam waarschijnlijk zelf uit Oost-Europa lopen

wolf

De dode wolf die onlangs bij Luttelgeest werd aangetroffen is raszuiver en komt hoogstwaarschijnlijk uit Oost-Europa. Het lijkt er bovendien op dat de wolf op eigen houtje naar Nederland is gekomen en dus niet – zoals eerder werd vermoed – als grap in Flevoland werd neergelegd. Dat maakten Nederlandse wetenschappers vanmiddag bekend.

Onderzoekers van onder meer de Wageningen University en Naturalis bogen zich de afgelopen weken over de dode wolf die begin juli in Luttelgeest (of Marknesse, om preciezer te zijn) werd aangetroffen. Ze bestudeerden het kadaver en voerden een DNA-onderzoek uit om meer te weten te komen over de doodsoorzaak en de afkomst van de wolf.

Aanrijding
Uit het onderzoek blijkt dat de wolf – die van het vrouwelijke geslacht is – waarschijnlijk door toedoen van een harde klap op de kop is overleden. Het lijkt erop dat het dier door een auto is aangereden. Verder was de wolvin kerngezond.

Maaginhoud
De onderzoekers bestudeerden ook de maaginhoud van de wolf. In de maag troffen ze de resten van een jonge bever, maar ook lintwormen aan. Dat suggereert dat de wolf in het wild op zoek is geweest naar voedsel.

Meer bewijs

De dode wolf vormt nieuw bewijs dat de wolf bezig is om Nederland weer te veroveren. De wolf verdween in 1897 uit ons land, maar dook in september 2011 weer op, nabij het Gelderse plaatsje Duiven. Niet lang daarna werd de soort ook op de Veluwe weer gezien. Overigens wil dat niet zeggen dat de wolf zich nu echt weer in Nederland gevestigd heeft. Het kan zijn dat het om zwervende dieren gaat. Pas als zij een partner vinden, ontstaat er een territorium, komen er jongen en vormt zich een roedel. En dan kunnen we echt stellen dat de wolf terug is van weggeweest. Moeten we bang zijn voor dat moment? Welnee, zo vertelde ecoloog Michiel van der Weide in dit interview met Scientias.nl.

Raszuiver
Aan de hand van het DNA achterhaalden de onderzoekers dat het om een raszuivere wolf en dus niet om een hond of een nakomeling van een wolf en een hond gaat. Verder genetisch onderzoek wijst er op dat de wolf afkomstig is uit het oostelijke deel van Europa. Wellicht uit de Baltische staten of het oosten van Polen. De wolf komt zeker niet uit Duitsland en West-Polen, Italië of Spanje. En ook is het niet aannemelijk dat deze uit Zuid-Frankrijk of Zwitserland komt.

Enkele weken nadat de wolf nabij Luttelgeest werd aangetroffen, stelden sommige mensen dat deze daar als grap was neergelegd. De onderzoekers achten dat onwaarschijnlijk. Het lijkt erop dat de wolf op natuurlijke wijze in Nederland is gekomen en dat de wolf voordat deze werd aangereden ook nog een tijdje in Nederland heeft geleefd. De onderzoekers baseren die vermoedens op het feit dat het kadaver geen sporen van transport vertoonde en dat er geen sporen van slijtage aan de vacht, voetzolen en nagels zijn aangetroffen die wijzen op een leven in gevangenschap. Zoals gezegd gaat het op dit punt nog om vermoedens: het onderzoek hiernaar loopt nog. De resultaten daarvan worden in augustus verwacht.

Bronmateriaal

"Wolf Luttelgeest is raszuiver en waarschijnlijk afkomstig uit Oost-Europa" - Wageningenur.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nilesh Patel (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd