Röntgen onthult spectaculaire supernovarestanten in de Grote Magelhaense Wolk

Nieuwe röntgenopnamen van ESA’s XMM-Newton-röntgentelescoop onthullen verrassende supernovarestanten in de randgebieden van de Grote Magelhaense Wolk. Het biedt belangrijke inzichten in de interstellaire omgeving.

De recente röntgenwaarnemingen met de ruimtetelescoop hebben twee onverwachte supernovarestanten aan de rand van de Grote Magelhaense Wolk (Large Magellanic Cloud, LMC) onthuld. Deze ontdekking levert belangrijke aanwijzingen over de samenstelling van het interstellaire medium in de buurt van de LMC en biedt nieuwe inzichten in de explosieve geschiedenis van sterren in dit nabijgelegen satellietstelsel van de melkweg.

De Europese ruimtevaartorganisatie heeft met XMM-Newton twee supernovarestanten geïdentificeerd in gebieden waar eerder weinig aanwijzingen waren voor dergelijke explosieve gebeurtenissen. De twee objecten – aangeduid als J0624-6948 en J0614-7251 – bevinden zich respectievelijk in gebieden met uiteenlopende gasdichtheden. Terwijl J0614-7251, met een duidelijke, rode emissie die wijst op een overwegend ijzerrijke samenstelling, typisch is voor een Type-Ia supernova, ligt J0624-6948 in een omgeving met een bijzonder lage dichtheid (minder dan 0,01 cm⁻³). Dit suggereert dat de omringende ruimte in de randgebieden van de LMC rijk is aan geïoniseerd gas, wat mogelijk het gevolg is van interacties tussen de Grote Magelhaense Wolk, de Melkweg en de Kleine Magelhaense Wolk.

Een onderzoeker betrokken bij de XMM-Newton-studie reageert: “Deze restanten bieden cruciale informatie over de explosieve geschiedenis van sterren in een omgeving die verrassend rijk is aan geladen deeltjes”, wat ons begrip van het interstellaire medium verder kan verdiepen.

Deze gecombineerde overzichtsfoto in zichtbaar licht (ESO’s Vista) en in röntgenspectra (ESA’s XMM-Newton), toont twee recent ontdekte supernovarestanten in de randgebieden van de Grote Magelhaense Wolk. De cirkels markeren respectievelijk J0624-6948 (oranje) en J0614-7251 (blauw), waarbij de kleurvariaties aanwijzingen geven over de samenstelling van het betreffende supernovarestant. Foto: Eckhard Slawik, ESO/ESA/XMM-Newton/M. Sasaki et al (2025)
Supernovarestant J0624-6948 (oranje aangezet in de overzichtsfoto), waargenomen in drie verschillende röntgenemissiespectra. Foto: ESA/XMM-Newton/M. Sasaki et al (2025)
Supernovarestant J0614-7251 (blauw aangezet in de overzichtsfoto) toont een concentrische structuur met dominante gele emissie, wat wijst op een overvloed aan ijzer in het binnenste deel van het restant. De kleur en het ongekende detail waarin dit supernovarestant werd gefotografeerd boden onderzoekers voor het eerst de mogelijkheid om met zekerheid een Type-Ia supernova te kunnen classificeren. Foto: ESA/XMM-Newton/M. Sasaki et al (2025)

Deze nieuwe beelden zijn gemaakt in drie verschillende röntgenenergiebereiken (geïllustreerd als geel, paars en blauw), die indicaties geven van de dominante elementen in verschillende delen van de restanten. De kleurvariaties helpen bij het classificeren van de restanten en bieden een unieke inkijk in de fysische processen die optreden na een supernova-explosie.

Een artistieke weergave van ESA’s XMM-Newton-röntgenspectrumruimtetelescoop, die supernovarestanten en andere fenomenen zoals zwarte gaten in verschillende energiebereiken in kaart brengt. Afbeelding: ESA-C. Carreau

Naast deze recente beelden van de restanten wordt er ook aandacht besteed aan de brede context van supernovarestanten in het algemeen. Ter illustratie van de capaciteiten van ESA’s XMM-Newton zijn vergelijkende beelden gemaakt met data van zowel het Chandra X-ray Observatory als optische en infraroodbeelden van NASA’s Wise-telescoop. Deze vergelijking toont aan hoe verschillende telescopen complementaire informatie leveren over de dynamica en samenstelling van restanten, wat essentieel is voor het reconstrueren van het explosieve verleden van sterren.

Deze samengestelde foto combineert röntgenbeelden van ESA’s XMM-Newton-ruimtetelescoop (in blauw) en NASA’s Chandra-ruimtetelescoop (lichtblauw) met optische/infrarood data van NASA’s Wise-ruimtetelescoop (rood en paars), grondtelescoop 2.4m Hiltner van het MDM Observatorium in Arizona, V.S. (in groen), plus de omliggende sterren gefotografeerd door Pan-STARRS in Hawaii, V.S. (in wit) en illustreert de veelzijdige aanpak om supernovarestanten te bestuderen. Foto: G. Ferrand and J. English (U. of Manitoba), NASA/Chandra/WISE, ESA/XMM, MDM/R.Fessen (Dartmouth College), Pan-STARRS

De nieuwe röntgenopnamen van de supernovarestanten aan de rand van de Grote Magelhaense Wolk bieden waardevolle inzichten in de explosieve processen en de samenstelling van het interstellaire medium in dit nabije sterrenstelsel. Deze observaties dragen bij aan een breder begrip van de evolutie van sterren en de manier waarop hun restanten de omgeving beïnvloeden. We kijken reikhalzend uit naar verdere studies die met aanvullende data van overige ruimtetelescopen onze kennis over supernovarestanten nog verder zullen verdiepen.

De afgelopen decennia zijn er prachtige foto’s gemaakt van interstellaire nevels, sterrenstelsels, planeten, andere hemellichamen en in de ruimtevaart. Ieder weekend halen we een indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina. Heb je zelf bijzondere (astro)foto’s die je wil delen met ons? Stuur ze in via ons mailadres o.v.v. ‘Ruimtefoto’!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd