Rommelen met seksleven van mug helpt tegen malaria

   GEZONDHEID  De mug Anopheles gambiae veroorzaakt een hoop ellende in onder meer Afrika en Azië. Volgens onderzoekers zou rommelen met het seksleven van de mug wel eens voor een oplossing kunnen zorgen. Met een beetje handigheid plant de mug zich namelijk niet meer of heel moeilijk voort.

  De malariamug heeft slechts één keer in zijn leven seks. Door die ene keer te verstoren, zou hun aantal radicaal afnemen. Onderzoekers van Imperial College London hebben ontdekt dat de mannelijke mug een soort ‘plug’ gebruikt om te zorgen dat zijn sperma in het vrouwtjeslichaam op de juiste plaats blijft. Zonder deze ‘plug’ is het onmogelijk om zich voort te planten. Het pluggetje bestaat uit het enzym transglutaminase. Zodra dit enzym in contact komt met proteïnen wordt de stof hard en vormt het een ‘plug’.

  Het verwijderen of knoeien met de plug zou een hele goede oplossing voor het malariaprobleem kunnen vormen. “De plug speelt een belangrijke rol en staat toe dat het vrouwtje het sperma succesvol in zich kan opslaan en dat is essentieel voor een succesvolle voortplanting,” legt onderzoeker Flaminia Catteruccia uit. Volgens de wetenschappers kan de ontdekking gebruikt worden om het aantal malariamuggen te controleren en terug te dringen.

  Ongeveer 40 procent van de wereldbevolking loopt het risico om malaria te krijgen. Elk jaar sterven zo’n 1 miljoen mensen aan de ziekte.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd