Romeinse weg ontdekt in de lagune van Venetië

Het betekent dat er mogelijk al eeuwen vóór het ontstaan van Venetië, uitgebreide nederzettingen in de lagune te vinden waren.

De lagune van Venetië is ongeveer 55.000 ha groot, waarvan het leeuwendeel bestaat uit water. In de lagune liggen meer dan 120 eilandjes, waaronder Torcello, Burano en Murano. Wetenschappers hebben nu in deze prachtige lagune een Romeinse weg ontdekt. En dat verschaft nieuw inzicht in dit eeuwenoude gebied.

Romeinse tijd
Tijdens de Romeinse tijd waren grote delen van de lagune van Venetië, die nu onder water staan, over land bereikbaar. Dit weten we doordat er in het gebied meerdere Romeinse artefacten zijn gevonden. Tot op heden was echter de omvang van de menselijke bewoning van de lagune tijdens de Romeinse tijd in nevelen gehuld.

Sonar
Maar daar heeft nieuw onderzoek verandering in gebracht. In de studie hebben onderzoekers de bodem van de lagune met behulp van sonar in kaart gebracht. En dat leidde tot een interessante ontdekking. Zo troffen onderzoekers op deze manier in een gebied van de lagune die bekend staat als het Treporti-kanaal, 12 archeologische structuren aan. Deze structuren blijken over een lengte van 1.140 meter in noordoostelijke richting te zijn uitgelijnd. De structuren zijn tot 2,7 meter hoog en 52,7 meter lang.

Romeinse weg
Eerdere studies uitgevoerd in het Treporti-kanaal hebben al geleid tot de ontdekking van straatstenen die mogelijk door de Romeinen werden gebruikt voor de aanleg van wegen. Het betekent dat de nieuw ontdekte structuren mogelijk langs een eeuwenoude Romeinse weg zijn gebouwd. Deze weg bevindt zich vermoedelijk op een zandrug die in de Romeinse tijd boven zeeniveau lag, maar nu ondergedompeld is in de lagune.

Netwerk
De onderzoekers suggereren dat de nieuw ontdekte Romeinse weg verbonden was met een breder netwerk van Romeinse wegen in de Italiaanse regio Veneto. Het zou goed kunnen dat de weg veelvuldig door reizigers en zeilers werd gebuikt die tussen wat nu de stad Chioggia is en de noordelijke lagune van Venetië trokken.

Andere ontdekkingen
De onderzoekers ontdekten ook nog vier andere structuren in het Treporti-kanaal die tot vier meter hoog en 134,8 meter lang zijn. Op basis van deze afmetingen en gelijkenissen met constructies die in andere gebieden zijn aangetroffen, vermoedt het team dat de grootste structuur mogelijk een havenconstructie voorstelt, zoals een dok.

De bevindingen suggereren dat er tijdens de Romeinse tijd een permanente nederzetting bestond in het Treporti-kanaal. En dat is interessant. Dat zou namelijk betekenen dat er eeuwen vóór de oprichting van Venetië in de vijfde eeuw, al uitgebreide nederzettingen in de lagune te vinden waren.

Bronmateriaal

"Archaeology: Roman road discovered in the Venice lagoon" - Scientific Reports (via EurekAlert)

Afbeelding bovenaan dit artikel: Harald Detemple via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd