Romeins zwaard gevonden in Jeruzalem

Archeologen hebben een zwaard gevonden dat bijna 2000 jaar geleden toebehoorde aan een Romeinse soldaat.

Het zwaard stamt uit de tijd dat de Romeinen de Joden de baas probeerden te worden en de tempel van Jeruzalem vernietigden. Ondanks de indrukwekkende leeftijd van het zwaard is het nog in redelijk goede staat. Het wapen zit zelfs nog in een leren schede.

Infanterist
“Het lijkt erop dat het zwaard toebehoorde aan een infanterist van een Romeins garnizoen dat in Israël gelegerd was ten tijde van de grote opstand tegen de Romeinen, in het jaar 66,” zo vertellen de onderzoekers. De Joden kwamen in opstand en de Romeinen kregen ze maar met moeite weer onder de duim.

WIST U DAT…

…vorig jaar restanten van de mogelijk oudste moderne mens in Israël zijn aangetroffen?

Tunnel
Het zwaard bevond zich in een tunnel onder Jeruzalem. Hier verborgen de Joodse opstandelingen zich. Behalve het zwaard hebben de archeologen ook een stenen voorwerp gevonden met daarin een menorah gegraveerd.

De menorah heeft opvallend genoeg geen zeven, maar vijf armen. “Ook al hebben we hier te maken met een afbeelding van de zevenarmige kandelaar: er zijn maar vijf armen te zien,” zo schrijven de onderzoekers. “De afbeelding van het grondvlak onder de menorah is heel belangrijk, omdat het verduidelijkt hoe die er oorspronkelijk uitzag: blijkbaar was het een soort statief.”

De menorah. Foto: Vladimir Naykhi (via Discovery.com).

Bronmateriaal

"Roman-era sword discovered in ancient ditch" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Clara Amit / de rechten behoren toe aan de Israel Antiquities Authority.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd