‘Romeinen droegen sokken in sandalen’

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat één van de grootste fouten die u in modeland kunt maken al zeker tweeduizend jaar oud is. Wetenschappers vonden in een roestende nagel van een Romeinse schoen vezels van een andere stof. Dat wijst erop dat een sokachtig kledingstuk in de sandaal werd gedragen. Grote vraag: was het toen ook al fout?

De wetenschappers deden de ontdekking in een ruïne in North Yorkshire. De ruïne maakte deel uit van een 2000 jaar oud ‘industriegebied’: er werd voedsel, kleding en aardewerk geproduceerd. Dit was allemaal bedoeld voor de Romeinse soldaten.

Men vond er ook de restanten van een Romeinse sandaal. De nagel die het leer bij elkaar hield, was gaan roesten en in het roest vonden de archeologen de vezels die wellicht de stille getuigen van een grote mode-misser zijn. Uit nader onderzoek moet blijken of het echt een sok is geweest.

In veertien graven in het gebied werden ook restanten van sokken gevonden. En daarmee twijfelen de archeologen eigenlijk allang niet meer aan hun zaak. “Je kunt je Romeinen met sokken aan niet voorstellen, maar ik weet zeker dat ze zodra de herfst eraan kwam, een paar probeerden aan te schaffen,” merkt archeoloog Blaise Vyner op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd