Rokers zijn gebaat bij bemoedigend sms’je

Mensen die willen stoppen met roken, hebben er baat bij als ze af en toe een bemoedigend sms’je krijgen. Dat blijkt uit Engels onderzoek.

De onderzoekers verzamelden bijna 6000 mensen die wilden stoppen met roken. De groep werd in tweeën gesplitst: de helft ontving regelmatig sms’jes met teksten als: ‘Je kunt het!’. De andere helft kreeg ook berichtjes, maar daarin stond enkel: ‘Bedankt voor je deelname aan het onderzoek’.

Sms’je
De proefpersonen kregen de eerste vijf weken vijf sms’jes per dag. In de 26 weken die volgden kregen ze er drie per week. De proefpersonen konden ook een berichtje terugsturen. Bijvoorbeeld als ze het heel moeilijk hadden.

WIST U DAT…

…de hersenen zich herstellen nadat u gestopt bent met roken?

Gestopt
Na zes maanden was meer dan tien procent van de mensen die sms’jes hadden ontvangen, niet langer verslaafd aan de sigaret. In de groep die het zonder bemoedigende sms’jes moest stellen, was dat slechts 4,9 procent.

Verleiding
De onderzoekers pleiten dan ook voor een sms-service waar rokers zich kunnen aanmelden als ze willen stoppen met roken. “Het helpt mensen om de verleiding van het roken te weerstaan,” concludeert onderzoeker Caroline Free. Volgens deskundigen zouden sms’jes wereldwijd een groot verschil kunnen maken. Bovendien zouden ze niet alleen aangewend kunnen worden om mensen te laten stoppen met roken: ook ander gedrag kan mogelijk met een simpel tekstberichtje worden bijgeschaafd.

In Nederland is het reeds mogelijk om sms’jes te ontvangen wanneer u wilt stoppen met roken. Dat het ook echt werkt, is nu dus bewezen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Qfamiliy (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd