Roker stopt sneller als hij een beloning krijgt

roken

Een werkgever is jaarlijks duizenden euro’s kwijt aan een rokende werknemer. Niet alleen neemt een roker meer pauze; ook is hij of zij vaker ziek. Toch kan een werkgever wel iets doen: een beloning geven als een roker stopt.

Wetenschappers van universiteit van Pennsylvania hielpen meer dan 2500 mensen om te stoppen met roken. Zij werden ingedeeld in drie groepen. Eén groep kreeg gratis middelen om te stoppen met roken, zoals nicotinepleisters. De deelnemers in de tweede groep kregen een beloning van 800 euro als zij stopten. De andere proefpersonen in de laatste groep moesten zelf 150 euro inleggen. Slaagden zij om te stoppen met roken? Dan kregen ze hun bedrag terug, plus 650 euro extra. Zo niet, dan konden ze fluiten naar hun centen.

Geef een beloning
De laatste methode was niet erg populair. Slechts 14% van de deelnemers was bereid om 150 dollar in te leggen. Toch bleek de laatste methode wel het meest effectief te zijn. 55% procent van de rokers in de derde groep slaagde er in om van de verslaving af te komen: twee keer zoveel als in groep 2 (enkel beloning), en vijf keer zoveel als in groep 1 (geen geldbedrag).

“Het kan voor een werkgever interessant zijn om de derde methode in te voeren”, zegt onderzoeker Scott Halpern. “Wanneer de beloning 650 dollar is, heeft een werkgever dat in enkele maanden terugverdiend. Het is dus een win-win-situatie. De werkgever is op lange termijn minder geld kwijt aan zieken en rookpauzes, en de werknemer voelt zich gezonder.”

Gezondheidsprogramma’s
Veel grote Nederlandse bedrijven investeren flinke bedragen in gezondheidsprogramma’s, waarbij werknemers worden gemotiveerd om vaker te sporten, gezond te eten en te stoppen met roken. Een consultant – die de werknemers coacht om te sporten – kost al snel meer dan honderd euro per uur. Daarnaast is het de vraag of deze programma’s effectief zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd