Roker? Drink veel groene thee!

 GEZONDHEID  Groene thee drinken verlaagt de kans op longkanker. Dit blijkt uit studie onder Taiwanese rokers en niet-rokers. In Taiwan eist longkanker jaarlijks de meeste doden; meer dan hart- en vaatziekten. Groene thee helpt de schade te repareren die sigarettenrook aanricht in de longen.

In totaal onderzochten wetenschappers 170 patiënten met longkanker en 340 gezonde patiënten. De resultaten zijn verrassend. Rokers die geen groene thee drinken, hebben een ruim twaalf keer grotere kans op longkanker in vergelijking met rokers er niet-rokers die één of meer kopjes groene thee per dag drinken. Rokers en niet-rokers die geen groene thee drinken, hebben een ruim vijf keer grotere kans op longkanker in vergelijking met rokers en niet-rokers die één of meer kopjes groene thee per dag drinken.

Overigens menen de onderzoekers dat het vooral een zaak is van goede genen. Zware rokers met de teergevoelige genotypen IGF1, IGF2 en IGFBP3 hebben veel meer kans op longkanker dan niet-rokers met de niet-teergevoelige genotypen IGF1, IGF2 en IGFBP3. Groene thee-drinkers met de gevoelige genotypen IGF1 (CA)19/(CA)19 and (CA)19/X hebben 66 procent minder kans op longkanker dan groene thee-drinkers die het IGF1 X/X genotype bij zich dragen.

De kans op het krijgen van longkanker hangt af van veel verschillende factoren. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat groene thee één van die factoren is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd