Roker die nadenkt over toekomst sneller geneigd om te stoppen

Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen die waarde hechten aan de toekomst sneller geneigd zijn om te stoppen met roken. Rokers aanzetten om over hun toekomst na te denken, kan dan ook wel eens een effectieve manier zijn om ze te laten stoppen met roken.

Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Newcastle in het blad Addiction Journal. Het onderzoek is in lijn met eerdere studies: wetenschappers weten al jaren dat rokers minder sterk dan niet-rokers geneigd zijn om naar de toekomst te kijken.

Plannetjes
De onderzoekers bestudeerden gegevens uit een grootschalig onderzoek onder meer dan 7000 Australische huishoudens. Voor dit onderzoek – Household Income and Labour Dynamics of Australia – werden gegevens verzameld over het financiële en subjectieve welzijn van Australiërs. Onder deze Australiërs bevonden zich bij de start van het onderzoek iets meer dan 1800 rokers. De onderzoekers bestudeerden de gegevens van deze rokers om te achterhalen hoe sterk zij met hun toekomst bezig waren: spaarden ze geld? Of gaven ze het juist uit? Mensen die met hun uitgaven en spaargeld meer dan drie maanden vooruit keken, werden bestempeld als mensen die ver voor zich uitkeken. Terwijl mensen wiens financiële plannen niet veel verder reikten dan een week werden bestempeld als mensen die amper op de toekomst gericht waren.

WIST U DAT…

…een onversierd sigarettenpakje roken minder aantrekkelijk maakt?

Stoppen
Vervolgens keken de onderzoekers hoeveel van de mensen die in 2001 rookten er in 2008 in geslaagd waren om te stoppen met roken of dat in ieder geval geprobeerd hadden. 76 procent van de mensen die gestopt waren met roken, waren mensen die over de verre toekomst (minstens drie maanden weg) nadachten. Van de mensen die nog steeds rookten, dacht aanzienlijk minder over de verre toekomst na: zo’n 66 procent.

Diabetes
Dat denken over de toekomst zo’n invloed kan hebben op het gedrag, is niet helemaal nieuw. Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen die veel over de verdere toekomst nadenken en te horen krijgen dat ze diabetes hebben, sterker geneigd zijn om hun levensstijl om te gooien dan mensen die niet zo op de toekomst gericht zijn. En ook mensen die cocaïne gebruiken en niet zo op de toekomst gericht zijn, zijn minder snel geneigd om te stoppen met het gebruik van de drug.

Mogelijk kan het nieuwe onderzoek ervoor zorgen dat stoppen met roken iets aantrekkelijker wordt. Door rokers over de toekomst na te laten denken, zijn ze wellicht sneller geneigd om te stoppen.

Bronmateriaal

"Smokers who value the future are more likely to quit" - Wiley (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Morgan (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd