Roker aapt rokende filmsterren in gedachten na

Wanneer rokers zien hoe acteurs op het witte doek een sigaret opsteken, dan is het logisch dat ze zelf ook zin krijgen in een peukje. Maar het gaat nog veel verder, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Bij het zien van een rokende filmster worden specifieke delen van de hersenen van een roker geactiveerd: de delen die een roker nodig heeft om de actie van de filmster precies te herhalen.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat de hersenen van rokers actief worden als ze een ander zien roken. Met name de delen van de hersenen die een gevoel van hunkering opwekken en ons belonen als we aan die hunkering gehoor geven, bleken op te lichten. “Wat nieuw is aan deze resultaten is dat het zien van rokers in een film delen van de hersenen activeert die betrokken zijn bij het begrijpen en plannen van acties,” vertelt onderzoeker Dylan Wagner.

Experiment
Hij verzamelde zeventien mensen en liet ze naar een film kijken waarin acteurs regelmatig een sigaretje opstaken. Ondertussen maakte de onderzoeker een scan van de hersenen van de proefpersonen.

Rokers
De delen van de hersenen die betrokken zijn bij het plannen en uitvoeren van bepaalde handelingen werden alleen actief bij de proefpersonen die zelf ook rookten. Het leek wel of het brein in gedachten al bezig was om het sigaretje op te steken. “We ontdekten dat activiteit in deze gebieden nauw samenhing met de hand die rokers gebruikten om te roken.”

WIST U DAT…

Subtiel
De resultaten zijn van grote waarde. Bijvoorbeeld voor mensen die willen stoppen met roken. Of jongeren die juist beginnen. “Ik denk dat mensen zich er bewust van moeten zijn dat blootstelling aan subtiele rokers – zoals in de film – een invloed kan hebben op hun verlangen om te roken. De eerste stap om dat verlangen tegen te werken, is het erkennen.”

De studie legt een duidelijk verband tussen sigaretten op het witte doek en de werking ervan in onze hersenen. “Deze nieuwe studie verbindt de biologie aan het gedrag en dat is een grote stap voorwaarts,” meent expert Stanton Glantz. Uit een studie in 2003 bleek al dat rokende filmsterren de belangrijkste reden voor jongeren waren om te beginnen met roken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd