Roken: op drie manieren slecht voor u

Iedereen weet dat roken slecht is. En iedereen weet ook dat het inhaleren van de rook van een ander slecht is. Wetenschappers hebben daar echter nog een derde boosdoener aan toegevoegd: ook derdehands rook is slecht voor de gezondheid. Derdehands rook bestaat uit nicotinedamp die in de gordijnen, muren, meubels en vloer trekt.

Zodra een sigaret wordt aangestoken komt er een nicotinedamp vrij. Deze verzamelt zich in oppervlakken binnenshuis en condenseert daar. Zo trekt nicotine bijvoorbeeld heel gemakkelijk in gordijnen en meubelen. Zodra de damp ergens in is getrokken kan deze daar maanden blijven hangen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De nicotinedampen bevatten TSNA’s: kankerverwekkende stoffen die specifiek in tabak zitten. TSNA’s kunnen worden ingeademd, maar ook het aanraken van oppervlakken waar de nicotinedamp in zit, is al voldoende om door de stoffen te worden aangetast. Met name jonge kinderen zijn derdehands rokers. Zodra de roker binnenkomt en er waterstofnitriet in de lucht zit – dat is vrijwel altijd het geval – kan gemakkelijk TSNA ontstaan. De kinderen nemen die stof vervolgens via de huid op.

De onderzoekers hebben met name in auto’s van zware rokers TSNA’s gevonden. Blijkbaar bevatten de meeste gemotoriseerde voertuigen veel waterstofnitriet waardoor de kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan.

Buiten roken is geen oplossing, omdat de nicotinedampen ook dan achterblijven: in de kleding en huid van de roker. Ramen openen of een goed ventilatiesysteem is eveneens overbodig: het gevaar blijft. Blijkbaar is er maar één echte gezonde optie: stoppen!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd