Roken levert direct beschadigingen op

Zelfs mensen die maar zelden een sigaret opsteken of heel beperkt worden blootgesteld aan de rook van anderen, hebben een grote kans op hart- en vaatziekten en allerlei andere gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van gezondheid. De studie toont aan dat blootstelling aan sigarettenrook – hoe weinig ook – nooit veilig is.

“Je hoeft geen zware roker of een oude roker te zijn om ziektes te krijgen die samenhangen met roken,” zo vertelt het rapport. Ook mensen die zeer weinig rook binnenkrijgen lopen gevaar. “Blootstelling aan de rook van anderen leidt bijvoorbeeld tot een snelle en scherpe toename van ontstekingen en niet functionerende bloedvaten en dat kan leiden tot hartaanvallen en beroertes.”

WIST U DAT…

…meeroken jaarlijks 600.000 levens kost?

De studie wijst erop dat de gedachte: des te meer ik rook, des te slechter het is, niet opgaat. Ook mensen die zelf niet roken, maar af en toe meeroken of voor de gezelligheid wel eens een sigaretje opsteken, lopen een groot risico.

“De rook van sigaretten bevat meer dan 7000 chemicaliën en stofjes. Honderden daarvan zijn giftig en meer dan zeventig zijn kankerverwekkend. De chemicaliën in rook bereiken de longen heel snel elke keer als je inademt. Het bloed brengt de giftige stoffen vervolgens naar elk orgaan in het lichaam.”

Bronmateriaal

"Smoking can cause immediate damage" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd