Rode dwergen met grote stofschijf ontdekt

rode dwerg

Wetenschappers hebben vrij dichtbij enkele rode dwergsterren ontdekt. Ze kunnen ons wellicht meer vertellen over planeetvorming.

In de stofschijven rond de rode dwergen ontstaan mogelijk momenteel planeten. “We denken dat de aarde en alle andere planeten voortkwamen uit schijven zoals deze, dus het is fascinerend om een potentieel nieuw zonnestelsel in ontwikkeling te zien,” vertelt onderzoeker Simon Murphy.

Met behulp van gespecialiseerde telescopen is het wellicht mogelijk om een glimp van een pas ontstane planeet in de stofschijf op te sporen. “Omdat ze (de rode dwergen, red.) minder helder zijn dan andere sterren, is er niet zo’n felle gloed en zijn het ideale plekken voor het direct opsporen van recent gevormde planeten,” legt Murphy uit.

Hoewel de rode dwergsterren – die relatief dichtbij onze Melkweg staan – naar verwachting meer inzicht kunnen geven in het ontstaan van planeten, roepen ze ook vragen op. “Andere sterren van deze leeftijd hebben meestal geen stofschijven meer. De stofschijven van rode dwergen lijken langer houdbaar dan die van hete sterren zoals de zon. We weten niet waarom.”

Bronmateriaal

"Nearby red dwarves could reveal planet secrets" - ANU.edu.au
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / T. Pyle (SSC).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd