Rock-paper-scissors: deze robot wint altijd

Japanse wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die niet alleen in staat is om het bekende spelletje rock-paper-scissors te spelen, maar het ook nog eens altijd wint.

U kent het spel vast wel: rock-paper-scissors (steen-papier-schaar). Om het spel te spelen zijn minstens twee mensen nodig (of in dit geval: één robot en één mens). Zij tellen tot drie en bewegen hun vuist op en neer. Bij drie veranderen ze hun vuist in één van de drie vormen: een steen (vuist), papier (vingers gestrekt) of een schaar (de wijs- en middelvinger gestrekt en uit elkaar). Als de één steen heeft en de ander papier, dan wint papier, omdat het op steen kan liggen. Een schaar wint het van papier, omdat het papier verknipt. Steen wint van schaar, omdat deze de schaar verpulvert. In principe moeten spelers gewoon geluk hebben en maar hopen dat hun gebaar dat van de ander overtreft.

Altijd winst
Een robot geeft het spel echter een heel andere draai. De robot heeft namelijk geen geluk nodig, maar wint altijd. Wel moeten we er bij vermelden dat deze een hulplijn gebruikt. Namelijk: een supersnelle camera.

WIST U DAT…

Razendsnel
Wanneer een mens besluit om bijvoorbeeld het gebaar ‘schaar’ te maken, dan kost het hem enkele milliseconden om dat gebaar te vormen. De robot houdt de hand van de mens in de gaten en heeft ongeveer 1 milliseconde nodig om vast te stellen welk gebaar de mens gaat gebruiken en reageert daarna supersnel door een gebaar te gebruiken dat het gebaar van de mens overspeelt. Zelfs als mensen tot het laatste moment wachten om hun gebaar te maken, is de robot ze nog te snel af. Dat komt doordat deze maar 1 milliseconde nodig heeft om de vorm van de hand te herkennen.

Timing
De timing van de robot is trouwens ook perfect. Onderstaand filmpje laat dat goed zien, vooral aan het eind wanneer de beelden sterk vertraagd worden afgespeeld. Wanneer de mens zijn hand op en neer beweegt, volgt de robot dat ritme precies. De robot laat zijn gebaar dus altijd tegelijkertijd met de mens zien.

Nu vraagt u zich misschien af: wat moeten we met deze robot? Nou, het uiteindelijk doel van de robot is niet het spelen van spelletjes. Onderzoekers willen uiteindelijk een robot ontwikkelen die heel goed met mensen samen kan werken. Daarvoor is het nodig dat deze de mensen goed in de gaten houdt en ook adequaat kan reageren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd