Robotworm kruipt zelfs als u erop gaat staan door

Creepy. Dat is het juiste woord voor deze superzachte robot die zich op dezelfde wijze als een aardworm voortbeweegt. Extra creepy wordt het als u bedenkt dat u op de robot kunt gaan staan en deze ook daarna nog gewoon doorkruipt.

Aardwormen hebben een heel eigenaardige manier van voortbeweging. Door om beurten hun spieren samen te trekken en te strekken, kruipen ze voort. Onderzoekers van MIT besloten de aardworm na te bootsen en bouwden een robot die zich op precies dezelfde manier voortbeweegt.

Geheugenmetalen
De robot heeft natuurlijk geen spieren. In plaats daarvan is hij uitgerust met draden, gemaakt van nikkel en titanium. Samen vormen zij een geheugenmetaal: ze kunnen na een vervorming ‘onthouden’ welke vorm ze daarvoor aannamen en kunnen vervolgens gemakkelijk naar die vorm terugkeren. De nikkel-titaniumlegering trekt zich samen en strekt zich onder invloed van hitte. Rondom de draden bevindt zich een buisje dat uit verschillende segmenten bestaat. Zo kan de robotworm zich gemakkelijk in allerlei bochten wringen.

WIST U DAT…

…er onlangs robotbenen zijn ontwikkeld die net zo lopen als u?

Zacht
De robot is superzacht, maar wel heel sterk. Zelfs als u erop gaat staan of er met een hamer op slaat, kruipt deze nog door.

Voordelen
De robot heeft tal van voordelen. Zo heeft deze geen zware motoren of een zware compressor aan boord. De robotworm is eigenlijk verrassend simpel en dus kan er ook weinig kapot gaan. Doordat de worm zacht is, is de kans dat deze mensen bezeert, ook klein.

Praktische toepassingen voor deze robot zijn er ook genoeg. Zo kunnen de kunstmatige spieren die we in deze robot terugvinden in de toekomst wel eens gebruikt worden in mobiele telefoons of auto’s. De robot zelf zou wel eens verwerkt kunnen worden in endoscopen van de toekomst.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd