Robots steken Stille Oceaan over

Vier robots zijn onlangs begonnen aan een historische reis waarmee ze zomaar een wereldrecord kunnen neerzetten.

De robots zijn ongeveer zo groot als een dolfijn en bestaan uit twee delen. Het ene deel bevindt zich op het wateroppervlak, het andere er diep onder. De robots worden aangedreven door de beweging van golven.

Tienduizenden kilometers
De robots zijn vertrokken vanuit San Francisco. In eerste instantie reizen ze met zijn vieren, maar op een gegeven moment scheiden hun wegen. Twee robots gaan dan naar Japan en het andere stel richting Australië. Samen leggen de robots tienduizenden kilometers af. Als ze hun tocht volbrengen, schrijven ze daarmee het record van de langste onbemande zeereis op hun naam.

WIST U DAT?

…onlangs een robot werd gepresenteerd die eigenlijk dienst doet als een op afstand bedienbare dienstmeid?

Wetenschap
Maar de robots zijn niet alleen uit op dat record. Ze dienen ook nog een ander doel. Zo is het de bedoeling dat ze tijdens hun reizen tal van metingen uitvoeren. Zo leggen ze bijvoorbeeld de watertemperatuur, het zoutgehalte van het water, het weer, enzovoort vast. Die informatie kan weer gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.

De reis van de robots vraagt wel om wat geduld. Als alles goed gaat – en ze dus niet in botsing komen met een schip, worden aangevallen door een haai, etc. – hebben de robots meer dan 300 dagen nodig om hun tocht te volbrengen.

Bronmateriaal

"Swimming Robots Take on a Guinness World Record" - Technologyreview.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Liquid Robotics (via Spectrum.ieee.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd