‘Robots pikken onze baantjes in’

  Niet de buitenlandse werkkrachten, noch de economische crisis zorgt ervoor dat de Amerikaanse middenklasse het zo moeilijk heeft. De technologie en dan met name de robotica, is verantwoordelijk voor de werkeloosheid onder minder hoogopgeleide arbeiders. Dat concludeert econoom David Autor. En er zijn meer onderzoekers die deze ontwikkeling opmerkten.

  Autor verdiepte zich in de invloed die technologie heeft op de Amerikaanse economie en zijn conclusies liegen er niet om. Autor stelt dat de technologie ervoor zorgt dat de verschillen tussen hoog- en laagopgeleiden steeds groter worden.

  Routinewerk
  Steeds meer branches stappen over op computersystemen en robots om met name het routinewerk te doen. Dat gaat ten koste van de laagopgeleiden, zo concludeert Autor. Europese onderzoekers trokken in juni dezelfde conclusie. Industrieën die investeren in IT zien het aantal hoogopgeleiden rap toenemen, terwijl het aantal lageropgeleiden juist sterk daalt.

  Botsen?
  Hoewel robots en computersystemen de mens nog niet geheel overbodig hebben gemaakt, leveren de studie wel enkele vragen op. Want waar gaat dit heen? We zagen de laatste tijd hoe robots aan de lopende band werken, gingen entertainen en de was deden. Wanneer gaat dat botsen met de mensen die in diezelfde branches werken?

  Recessie
  Het goede nieuws is dat de recessie ook zijn tol eist van de robotica. Uit onderzoek blijkt dat in 2010 aanzienlijk minder robots werden gefabriceerd. Sterker nog: het was het slechtste jaar sinds de jaren ’80 voor de robotica. Daarbij komt dat geen enkele robot er ooit nog in geslaagd is om zichzelf in elkaar te zetten. Kortom: wij hebben robots net zo hard nodig als zij ons.

  Autor merkt echter terecht op dat daarmee het probleem niet is opgelost. De lageropgeleiden lijken zeker op korte termijn toch de dupe te zijn van de automatisering. Het lijkt erop dat de mens zich aan de door hemzelf ontworpen en ontwikkelde technologie moet gaan aanpassen. Alleen zo lijkt er ruimte te ontstaan voor mensen én robots.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd