Robots maken popcorn en bammetjes klaar

Vanochtend ook weer uw broodtrommel gevuld? Geniet er maar van: binnenkort doet een robot het misschien wel voor u.

Twee robots van de Technische Universiteit in München laten zien dat ze zich ook in de keuken prima laten redden. Terwijl de één popcorn fabriceert, maakt de andere een goed belegde boterham.

Niet geprogrammeerd
Dat klinkt als twee relatief eenvoudige taken. De meeste mensen draaien er hun hand immers niet voor om. Maar voor een robot is het nog best lastig. Zeker als u weet dat de twee robots in onderstaand filmpje niet geprogrammeerd zijn om deze taken te verrichten.

PR-2

Misschien herkent u de robot op wieltjes in onderstaand filmpje wel. Het is PR-2! De beruchte robot die we eerder op Scientias.nl ook al koekjes zagen bakken, zelfstandig een broodje zagen kopen en die zelfportretten kan tekenen.

Stap voor stap
Hoe doen ze het dan? Discovery legt uit: de robots weten hoe ze popcorn moeten maken en kunnen dat vrij complexe proces zelfstandig opdelen in acties. Zo weet de robot dat hij een pan nodig heeft om popcorn te maken. Ook weet hij dat hij het gas aan moet zetten, wil er iets gebeuren. Dankzij het feit dat de robot kan ‘zien’ en kan verwerken wat hij ‘ziet’, is hij in staat om dat alles redelijk zelfstandig te doen.

En dat is natuurlijk bijzonder nuttig. Want een robot die uw broodjes smeert, is hartstikke leuk. Maar als u elke stap voor moet kauwen, kunt u het net zo goed zelf doen.

Bronmateriaal

"Kitchen robots make sandwiches" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door White93 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd