“Robots kunnen voetballers over veertig jaar verslaan”

Claude Sammut, een professor van een Australische universiteit, voorspelt dat robots rond het jaar 2050 in staat zijn om zelfs de beste menselijke voetballers te verslaan. Momenteel werkt Sammut mee aan een project genaamd RoboCup, waarbij robots leren hoe ze voetbal moeten spelen. Dit jaar werd een Nederlands team tweede tijdens het WK RoboCup.

“Tegenwoordig is robotvoetbal niet iets uit een sciencefiction-verhaal,” zegt Sammut. “Maar ze zijn ook nog niet de sterspelers die ze kunnen worden, indien de technologie steeds wordt aangepast. Op dit ogenblik hebben de robots het nog moeilijk met het controleren en dribbelen van de bal. Maar dat gaat veranderen.”

Sammut mikt op 2050. Dan zou het eerste Roboteam erin moeten slagen een menselijk elftal te verslaan. “In 1968 wedde Donald Michie met de Schotse schaakkampioen David Levy dat hij binnen tien jaar verslagen zou worden door een computerprogramma. Het duurde uiteindelijk bijna dertig jaar, maar het is er wel van gekomen.”

Robotvoetbal
Robotvoetbal is anders dan voetbal tussen mensen. Het veld is met een oppervlak van twaalf bij achttien meter een stuk kleiner. Daarnaast spelen vijf robots tegen vijf andere robots, en duren de twee helften vijftien minuten per helft. De robots voetballen volledig zelfstandig.

WIST U DAT…

…er ook robots zijn die aan yoga doen?

Tech United Eindhoven
De Technische Universiteit Eindhoven deed in juni 2010 mee aan het WK RoboCup 2010. Het TU/e-team veroverde in april de Europese titel, maar slaagde er niet in om de wereldtitel in de wacht te slepen. In de finale verloor Tech United Eindhoven met 4-5 van het Chinese team Water.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd