Robots krijgen vingerafdrukken

En dat is niet alleen handig als een robot het criminele pad kiest. De robot kan er ook beter mee ‘voelen’.

Wetenschappers in Singapore willen robots nog beter in staat stellen om dingen te voelen. Om dat te bewerkstelligen, richten ze zich op het beste voorbeeld dat voor handen is: de mens.

WIST U DAT…

Randjes
Wij mensen hebben allemaal richeltjes op onze vingers. Die lijntjes geven ons de bekende vingerafdrukken. Dankzij die vingerafdrukken hebben we niet alleen meer grip op zaken (letterlijk), maar kunnen we dingen ook beter voelen. Wanneer we iets aanraken dan gaan er trillingen door onze huid heen. De zenuwen pikken die op en komen dankzij onze huid meer te weten over een voorwerp.

Sensoren
Voor robots zou dit ook een handige aanpak zijn. En dus gingen onderzoekers ermee aan de slag, zo is in hun paper te lezen. Ze voorzagen de robot van ribbeltjes op zijn vingers (die vingers bevatten weer sensoren). En met succes: de robots bleken dankzij de vingerafdrukken veel meer gegevens te kunnen verzamelen over objecten die ze in handen hielden.

Het mooie is dat sensoren in de vingers al die informatie verzamelen en verwerken. Hierdoor hoeft de centrale processor minder werk te verrichten en kan deze zich op andere dingen richten.

Bronmateriaal

"Enhancing Robots' Senses of Touch By Giving them Human-Like Fingerprints" - Popsci.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Cyrillic (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd