Robots gaan met elkaar in gesprek

Wat gebeurt er als mensen twee robots met elkaar in gesprek brengen? Wetenschappers probeerden het uit.

De onderzoekers voerden hun studie uit met behulp van Cleverbot. Dit is een robot die draait op een computer. Mensen kunnen iets typen en de robot zoekt in een database met 20 miljoen conversaties naar de juiste reactie.

Wetenschappers besloten de mens eens buiten beschouwing te laten en de Cleverbot met zichzelf te verbinden en dus met zichzelf het gesprek aan te laten gaan. Het resultaat is..een bijzonder filmpje met een heel bijzonder gesprek dat zeer abrupt eindigt. Overigens eindigde het gesprek daar in werkelijkheid niet: de onderzoekers zetten de band stop. Het gesprek had nog oneindig door kunnen gaan: de robots weten namelijk niet dat een groet als ‘Au revoir’ bedoeld is om een gesprek te beëindigen.

De onderzoekers zijn niet van plan om het hierbij te laten zitten. Ze willen een uitgebreidere conversatie gaan vastleggen. Ook denken ze aan een debat tussen verschillende zogenoemde chatbots.

Wie zelf wel eens een gesprekje aan wil gaan met Cleverbot hoeft daarvoor overigens niet ver van huis. De bijzondere gesprekspartner is altijd één klik van u verwijderd!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd