Robothond is klaar voor de strijd

Wetenschappers hebben een robothond ontwikkeld die zijn steentje bij kan dragen in oorlogen. AlphaDog is namelijk strijdvaardig.

Robots ontwikkelen die kunnen helpen tijdens oorlogen is nog niet zo gemakkelijk. De stalen apparaten moeten namelijk over allerlei soorten terrein kunnen lopen, ze moeten snel en wendbaar zijn en bij voorkeur zonder mensen kunnen handelen. Want dat is natuurlijk de ultieme reden om robots in oorlogen in te zetten: ze moeten de kastanjes voor ons uit het vuur halen.

GPS
AlphaDog lijkt aan alle criteria te voldoen. De robot heeft geen ‘bestuurder’ nodig, maar beschikt over GPS. Ook is de robot in staat om op alle soorten terrein te wandelen (zie ook het filmpje hieronder!).

WIST U DAT…

…ze in het Zuid-Koreaanse leger gooien met robots?

Stiller
AlphaDog is niet de eerste robothond die voor militaire doeleinden is ontwikkeld. Eerder kwamen onderzoekers al met BigDog op de proppen. Maar deze robot was heel luidruchtig: niet echt handig voor subtiele missies. AlphaDog is tien keer stiller dan BigDog en kan bovendien op evenveel brandstof veel verder komen.

Sjouwen
AlphaDog moet uiteindelijk dienst gaan doen als pakezel: de robot kan zo’n 180 kilo bagage meeslepen. En met die lading op de rug hoeft de robot pas na 32 kilometer te tanken. De robot is ontwikkeld door MIT en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Amerikaanse leger.

De kans is dan ook groot dat de robot vroeg of laat op het slagveld op gaat duiken. AlphaDog kan spullen helpen sjouwen, waardoor soldaten minder zwaar bepakt zijn. Hierdoor wordt de kans dat soldaten blessures oplopen kleiner. Ook zijn ze minder snel moe en wordt de mankracht dus efficiënter gebruikt.

Bronmateriaal

"Boston Dynamics unwraps military robot AlphaDog (w/ video)" - Physorg.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Boston Dynamics via Bostondynamics.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd