Robotcheeta springt moeiteloos over obstakels

obstakel-mit

De robotcheeta van het roboticalab van MIT laat in een nieuwe video zien dat hij over obstakels kan springen. De Cheetah 2-robot herkent hordes en springt over obstakels met een hoogte van veertig centimeter.

De robotcheeta is uitgerust met een laser, die de afstand en hoogte van hindernissen scant. Vervolgens past de cheeta zijn loopje aan, zodat hij op het juiste moment een sprong kan maken. De onderzoekers van MIT hebben zoveel vertrouwen in hun nieuwe algoritme, dat de robotcheeta in het tweede deel van de video geen veiligheidsgordels meer draagt.

Op de loopband heeft de robotcheeta een snelheid van circa negen kilometer per uur. De komende periode willen de onderzoekers deze snelheid verder opschroeven, zodat de robotcheeta straks ingezet kan worden tijdens reddingsmissies of op het slagveld.

Overigens is niet alleen MIT bezig met een robotcheeta; ook Boston Dynamics (in opdracht van DARPA) ontwikkelt een eigen jachtluipaard. De robotcheeta van Boston Dynamics rent 45,5 kilometer per uur. Dit betekent dat deze robot Usain Bolt (topsnelheid: 43,93 kilometer per uur) moeiteloos inhaalt. Toch zal het nog wel een tijd duren voordat de robotcheeta zijn organische soortgenoten kan bijhouden. Het jachtluipaard heeft namelijk een topsnelheid van 110 kilometer per uur en is daarmee het snelste landdier ter wereld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd