Canadese technici hebben Dextre aan boord van het internationaal ruimtestation aan het werk gezet. De robotarm verplaatste een container van de ene ruimte naar de andere en liet zo zien helemaal klaar te zijn voor het echte werk. In januari arriveert een Japanse lading en die moet door Dextre worden gelost. Uit de laatste experimenten blijkt wel dat de robotarm daar zijn hand niet voor omdraait.
Dextre moest een 445 kilo wegende container verplaatsen. Hij deed dat door de container eerst op een wagentje te zetten en vervolgens – met een beetje hulp van de technici op aarde – op de nieuwe locatie te plaatsen.
Lange armen
Dextre heeft twee armen die 3,3 meter lang zijn. De robot moet het werk van astronauten wat vergemakkelijken en het aantal ruimtewandelingen gaan terugdringen. Nu moet een groot deel van het werk buiten het ISS nog door astronauten worden gedaan, maar Dextre is klaar om wat werk over te nemen.
Lastig
En dat is een opluchting. Het is namelijk niet zomaar een klus, zo legt expert Tim Braithwaite uit. “We werken op afstand met een nieuwe robot die een taak gaat vervullen die nog nooit door robots is vervuld.” Het laatste experiment is dan ook niet alleen bedoeld om te laten zien dat Dextre er klaar voor is. “Deze test is ook nodig om het team op de grond wat ervaring mee te geven en te leren hoe ze de gecompliceerde systemen van Dextre moeten besturen.”
Dextre werd al in 2008 naar het ISS gestuurd, maar gaat pas begin volgend jaar serieus aan het werk. Hij moet dan twee ladingen uit een Japans ruimtevaartuig halen en deze een plekje geven in het ISS.