Robot zwemt door zand

Wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die zich heel gemakkelijk door zand kan bewegen. Ze lieten zich hierbij inspireren door de apothekersskink die letterlijk door zand zwemt. De robotversie kan van pas komen wanneer mensen na een aardbeving onder het puin zijn beland.

Navigeren door zand is moeilijker dan door water of lucht. Zand gedraagt zich namelijk zowel vast als vloeibaar. Het is dan ook lastig om een voorwerp door zand te laten bewegen.

Dankzij de apothekersskink is dat echter toch gelukt. De onderzoekers bestudeerden de hagedis en concludeerden dat deze zich op effectieve wijze voortbeweegt. Het beestje graaft zich in, legt zijn ledematen langs zijn zijde en begint te kronkelen. Door die kronkelende bewegingen boort hij zichzelf door de grond heen.

De onderzoekers bouwden daarop een 35 centimeter lange robot die bestond uit zeven delen en zes motoren. Ze begroeven de robot in een bak met plastic bolletjes en lieten hem zijn gang gaan. De robot bleek zich met een snelheid die iets lager lag dan die van de apothersskink voort te kunnen bewegen.

Er zijn diverse scenario’s te bedenken waarbij de robot van pas zou kunnen komen. Een daarvan is een aardbeving. De robots zijn klein en kunnen zich gemakkelijk door fijn puin heen bewegen op zoek naar slachtoffers.

Foto: Yang Ding & Daniel Goldman

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd