Robot zingt sterren van de hemel (video)

Wie bij robots denkt aan metalen mannetjes en vrouwtjes met een blikkerig stemgeluid en nooit veranderende expressie heeft het helemaal mis. Zo blijkt ook wel uit het optreden dat de robot HRP-4 (u weet wel: die levensechte dame) onlangs weggaf. Niet alleen de stem is overtuigend, ook haar bewegingen, ademhaling en zelfs gezichtsuitdrukking klopt.

Het is niet voor het eerst dat HRP-4 van zich laat horen. Vorig jaar zong ze tijdens een demonstratie ook al de sterren van de hemel. Maar toen stond ze nog wat houterig op het podium. Wetenschappers hebben daar hard aan gewerkt en het resultaat mag er zijn.

WIST U DAT…

Zangeres
De onderzoekers haalden er een echte zangeres bij en namen elke beweging die zij maakte op. Vervolgens lieten ze HRP-4 al deze bewegingen exact nadoen. De onderzoekers zochten uit welke hoofdbewegingen bij welke toon hoorden en hoe de kaken moesten bewegen. Zelfs de ademhaling van de robot werd helemaal gesynchroniseerd met die van de zangeres.

Entertainment
De onderzoekers hopen dat de entertainmentindustrie robots met liefde zal omarmen. Zeker wanneer de levensechte robots wereldwijd geaccepteerd worden, kan de robot veel voor de entertainmentindustrie betekenen, zo menen de wetenschappers. Waarschijnlijk hebben ze daarin wel gelijk. Altijd handig zo’n achtergrondzangeres die geen vakantiedagen, zwangerschapsverlof of dik salaris nodig heeft.

Kijk zelf hoe de robot het er vanaf brengt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd