Robot zelfstandig op zoek naar voedsel

‘Haal eens een boterham voor mij’ klinkt als een simpele opdracht, maar is lastig voor een robot. Toch kan PR2 het!

Op dit moment kunnen robots al van alles. Maar ze volgen daarbij onze aanwijzingen. Zelf dingen uitzoeken of vinden, is lastig. Wetenschappers hebben echter een manier bedacht om robots wat zelfstandiger te maken. En met succes: de robot PR2 kan nu op eigen houtje een broodje halen.

Redeneren
Wanneer we zin krijgen in een broodje dan kijken we eerst even wat er nog in de kastjes ligt. Niets? Dan gaan we naar de winkel. Het is het resultaat van logisch redeneren. En robot PR2 kan dat nu ook, zo tonen onderzoekers aan.

Over PR2

Het is niet de eerste keer dat PR2 in de belangstelling staat. Eerder tekende hij al een zelfportret, bakte hij chocoladekoekjes en hielp hij een verlamde man. Ook de was opvouwen is geen probleem voor PR2.

Semantisch zoeken
Ze voorzagen de robot van een kaart van zijn omgeving, stelden hem in staat om semantisch te zoeken en gaven de blikken vriend vervolgens opdracht om een broodje te halen. Het semantisch zoeken stelt de robot in staat om informatie over iets onbekends te verzamelen door naar de context te kijken. Wanneer hij de opdracht krijgt een broodje te halen, dan ‘bedenkt’ hij dat een broodje voedsel is. En voedsel kan gevonden worden in bijvoorbeeld winkels en koelkasten. Op de kaarten kan hij ‘zien’ waar deze zich bevinden.

PR2 neemt daarop eerst een kijkje in de koelkast. Daar kan hij het niet vinden en dus gaat hij door naar de winkel. Het is een heel avontuur waarvoor de robot moet navigeren, ‘nadenken’ en zelfs de lift moet nemen. Maar het loopt goed af en de wetenschapper krijgt zijn broodje. Kijk maar!

Bronmateriaal

"Video: With Semantic Search, PR2 Robot Can Plan Its Own Sandwich-Hunting Mission" - Popsci.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site Willowgarage.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd