Robot wordt redder in nood

Wetenschappers werken aan een robot die u in geval van nood zo snel mogelijk uit een getroffen gebouw loodst.

Nooduitgangen zijn een fijne vondst, maar in geval van nood willen ze wel eens versperd raken. En wat dan? Wetenschappers komen met een oplossing die een stukje dynamischer is dan het bekende bordje bij de nooduitgang: een robot die u op sleeptouw neemt.

Pijlen
De robots moeten net zo hoog worden als mensen en worden voorzien van lichtjes om op te vallen. Met behulp van pijlen wijzen de robots de juiste weg.

WIST U DAT…

…robots ook al zelfstandig kunnen leren?

Zoeken
Elk gebouw zou moeten worden uitgerust met een paar van deze robots. Als de nood aan de man komt, worden ze (als het moet op afstand) geactiveerd. In eerste instantie gaan de robots op zoek naar mensen. Zodra ze die gevonden hebben, verandert hun functie. De robots gaan dan leiding geven aan de gevonden slachtoffers. Gewonden die niet verplaatst kunnen worden, laat de robot niet in de steek. Hij waarschuwt de hulpdiensten en wordt dan het communicatiemiddel tussen de gewonde en de EHBO’ers.

Er wordt nog hard nagedacht over het uiterlijk van deze robots, maar de eerste experimenten beginnen al snel. Wetenschappers willen mensen tijdens een simulatie in contact brengen met de robots om te kijken hoe het bevalt.

Bronmateriaal

"Crisis robots show people to emergency exits" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andy Field (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd