Op 26 juni is het zover: het jaarlijkse robot-wereldkampioenschap gaat weer van start. Dit keer in ons eigen land, in Eindhoven. Zo’n 2500 deelnemers uit 40 verschillende landen nemen het, in verschillende categorieën, tegen elkaar op.
Voor de eerste keer, na Singapore, Istanboel en Mexico-stad vindt de RoboCup plaats in Eindhoven. Deelnemers zullen de strijd aangaan met zorgrobots, reddingsrobots, dansrobots en voetbalrobots. Die laatste, de wereldtitel robotvoetbal, wordt verdedigd door TU Eindhoven. Zij wonnen het kampioenschap vorig jaar in Mexico.
Koningsklasse
De Technische Universiteit is kampioen in de ‘koningsklasse’, de Middle Size League. In deze klasse nemen vijf tafelhoge voetbalrobots het op tegen nog eens vijf van zulke robots. Bijzonder is dat deze ‘voetballers’ geheel zelfstandig voetballen, zonder menselijke sturing. Zij weten precies waar de bal zich bevindt en hoe zij die te pakken kunnen krijgen, zodat zij hem vervolgens kunnen wegschieten naar een andere speler of in het doel. De robots van TU Eindhoven worden TURTLEs (Tech United RoboCup Team Limited Edition) genoemd. Ieder jaar wordt de techniek van de TURTLE verbeterd. Zo konden de robots vorig jaar voor het eerst pasen, zoals te lezen is in een eerder gepubliceerd artikel op Scientias.nl. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de voetbalrobots, in 2050, er uitzien als mensen en met de beperkingen en kwaliteiten van een mens kunnen voetballen. Ook moeten zij in staat zijn om de menselijke wereldkampioen voetbal te verslaan.
Zorgrobots
Een andere competitie op het evenement is @Home. Hierbij gaan zorgrobots de strijd met elkaar aan. Zij moeten allerlei huishoudelijke taken uitvoeren, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. Belangrijk is dat de robots mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, maar ook het juiste drankje pakken.
Reddingsrobots
Bij de Rescue League wordt er gestreden met reddingsrobots. Deze robots moeten in staat zijn om slachtoffers te vinden in een nagebootste rampsituatie. Ook moeten zij vaststellen hoe het slachtoffer er aan toe is, de omgeving en gebouwen in kaart brengen en verslag uitbrengen.
Naast de grote competities, waar voornamelijk teams van universiteiten aan meedoen, vinden er ook Junior-competities plaats. Deze zijn bedoeld voor middelbare scholieren. In totaal zullen er zo’n 1000 scholieren uit verschillende landen naar Nederland afreizen. De initiatiefnemers van de RoboCup hopen uiteindelijk de ontwikkeling van goedkope en betrouwbare robottechnologie te versnellen. Dit met het oog op de toenemende vergrijzing van de samenleving.
Scientias zal de komende weekeinden uitpakken met enkele interessante interviews met deelnemers aan de RoboCup. Waaronder met de titelverdedigers: de mensen achter de TURTLEs.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WTGAxlzSH0Y&w=600&h=300]