Robot wekt dode satelliet tot leven

Dode satellieten: na de consternatie met UARS en ROSAT hebben we er wel genoeg van. Een robot biedt uitkomst.

Het Amerikaanse DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) komt met een uitstekend plan. De organisatie wil een robot lanceren die onderdelen van dode satellieten verzamelt en gebruikt om er nieuwe satellieten van te bouwen.

Graf
Wanneer satellieten hun taak hebben volbracht, gaan ze naar hun ‘graf’. Ze worden naar een plekje ver van de aarde gestuurd, zodat ze niet langer door de zwaartekracht van de aarde worden aangetrokken en dus ook niet kunnen neerstorten wanneer hun brandstof helemaal op is. Oude satellieten verbruikten hun brandstof helemaal in een baan dichter bij de aarde en komen dus soms nog wel eens terug (denk aan UARS en ROSAT).

Onderdelen
Hoewel een satelliet soms overbodig is geworden, is het wegsturen ervan eigenlijk zonde. Want er zijn altijd wel onderdelen die nog gebruikt kunnen worden. En met die onderdelen gaat de robot aan de slag. DARPA wil nanosatellieten lanceren. De robot verzamelt deze en bevestigt ze aan oude antennes. Zo ontstaat een nieuw, functionerend en goedkoop communicatieplatform.

Al in 2015 moeten de eerste experimenten met de methode van start gaan. Hoewel de methode bedrijven en ruimtevaartorganisaties wereldwijd enorm veel geld kan besparen, blijft het twijfelachtig of de robot aan gaat slaan. Ook objecten die niet langer in gebruik zijn, blijven officieel in het bezit van degene die ze lanceerde. Een robot kan dus niet zomaar met elk stuk afval aan de slag gaan. Ook zullen sommige bedrijven of organisaties het niet fijn vinden dat anderen (in dit geval het Amerikaanse DARPA) aan hun satellieten met soms geheime technologie zitten.

Bronmateriaal

"Grave-robbing robot could revive dead satellites" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door US Navy (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd