Robot spoort objecten op met ‘ben ik warm?’-spelletje

robot1

Als robots straks in onze huizen gaan werken, is het belangrijk dat ze objecten kunnen opsporen en herkennen. En dat is zojuist ietsje gemakkelijker geworden. Wetenschappers hebben de bekende robot PR2 uitgerust met RFID-technologie.

RFID staat voor Radio-Frequency Identification. Het is vrij simpel. Objecten krijgen een goedkope RFID-tag opgeplakt. Deze tag geeft een uniek signaal af. De robot kan dat signaal opvangen. Wanneer de robot een bepaald object moet zoeken, speurt hij de kamer af naar het juiste signaal. Zodra hij het signaal heeft gedetecteerd, weet de robot dat het object dat hij zoekt niet ver weg is. “Maar RFID vertelt de robot niet waar het object is,” benadrukt onderzoeker Charlie Kemp. “Om het object daadwerkelijk te vinden en erbij in de buurt te komen, moet de robot slim zijn.”

Antennes
De onderzoekers bevestigden de antennes die de signalen van objecten moeten detecteren op de schouders van robot PR2. Wanneer de robot verder van het object verwijderd is, is het signaal zwakker dan wanneer het object dichtbij is. Zodra de robot het signaal gedetecteerd heeft, draait deze zijn schouders en rijdt hij door de kamer om te kijken wat dat met het signaal doet. Wordt het signaal sterker, dan begeeft hij zich in de juiste richting. Wordt het zwakker, dan moet hij omdraaien. Het is te vergelijken met het bekende warmer/kouder-spelletje dat kinderen soms spelen.

WIST JE DAT…

…ook robots hun eigen internet krijgen?

Veelbelovend
De resultaten zijn veelbelovend, zo stelt onderzoeker Matthew Reynolds. “Hoewel wij deze technologie met behulp van slechts een paar huishoudelijke objecten hebben gedemonstreerd, kunnen de RFID-tags gebruikt worden om miljarden verschillende objecten zonder problemen te identificeren. Dat is belangrijk, omdat veel objecten op elkaar lijken, maar toch uniek zijn. Denk bijvoorbeeld aan het identificeren van een potje medicijnen dat naar een specifieke persoon moet worden gebracht.”

Met een klein aantal aanpassingen aan de objecten in je huis kan een robot je bezittingen snel in kaart brengen en navigeren naar een object dat je wilt hebben,” stelt Kemp. “Ben je op zoek naar iets? De robot laat je zien waar het is.”

Bronmateriaal

"New RFID technology helps robots find household objects" - Gatech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Willow Garage.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd