Robot reist al liftend van de ene naar de andere kant van Canada

robot2

Canadese onderzoekers hebben een liftende robot ontwikkeld. Sinds afgelopen weekend lift de robot door Canada. De onderzoekers hopen zo antwoord te vinden op een interessante vraag: kan een robot leren om mensen te vertrouwen?

De robot – hitchBOT genaamd – vertrok afgelopen zondag vanuit Halifax. Uiteindelijk moet deze aankomen in Victorica: meer dan 6000 kilometer verderop. De robot kan tweeten, foto’s maken en zijn armen bewegen, maar lopen kan hij niet. Om toch die 6000 kilometer te overbruggen, moet hij het hebben van…automobilisten.

Feitjes
De wetenschappers die hitchBOT ontwikkelden, creëerden een hele sociale robot die vol grappige feitjes zit en waarmee je bovendien leuk kunt communiceren. Zo kun je hem vragen naar zijn levensverhaal en familie. De onderzoekers hopen dat de robot – die ongeveer zo groot is als een zesjarig kind – daarmee de harten van voorbijscheurende automobilisten weet te stelen. “We verwachten dat hitchBOT tijdens zijn conversaties charmant en betrouwbaar genoeg is om ritjes dwars door Canada heen te regelen,” vertelt onderzoeker David Harris Smith.

Waar ben je?

Je kunt de reis van hitchBOT hier volgen. Ook kun je zijn verrichtingen middels Twitter en Instagram in de gaten houden.

Vertrouwen
De onderzoekers zijn niet zozeer geïnteresseerd in hoe mensen op de liftende robot reageren. Liever achterhalen ze hoe de robot op die mensen reageert. “Meestal maken we ons zorgen over of we robots wel kunnen vertrouwen,” vertelt onderzoeker Frauke Zeller. “Dit project stelt de vraag: kunnen robots mensen vertrouwen? HitchBOT moet vertrouwen op mensen om zich te verplaatsen en laat zich daarbij onder meer door mensen in een gordel vastzetten,” voegt David Harris Smith toe.

hitchbot2Volg hitchBOT
Onderweg twittert hitchBOT erop los. Ook maakt hij – na dat netjes aan zijn vervoerders gevraagd te hebben – foto’s. De robot spreekt Engels (en een paar zinnen Frans). Maar ook zijn gezicht spreekt boekdelen: zijn gezicht is gemaakt van LED-lichtjes die een bepaalde gezichtsuitdrukking kunnen creëren. Zijn lichaam wordt omringd door zonnepanelen en als de nood echt aan de man komt, kan deze lifter met behulp van de aansteker in de auto worden opgeladen.

Onduidelijk is nog hoe lang de reis van de liftende robot gaat duren. “Ik hoop dat mijn landgenoten me tijdens mijn reis willen helpen,” zo laat de robot zelf weten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd