Robot maakt prachtige portretten

Onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die prachtige portretten kan tekenen. En dat in tien minuten tijd!

Robots kunnen steeds meer. Bijvoorbeeld koekjes bakken of de was opvouwen. Maar niet alleen bakkers en huisvrouwen dreigen door de robots bijna overbodig te worden. Ook portrettekenaars kunnen maar beter hun adem inhouden, nu wetenschappers een robot hebben ontwikkeld die prachtig tekenen kan.

WIST U DAT…

…mens en robot vorige week voor het eerst in de ruimte elkaars handen hebben geschud?

Tien minuten
Om de robot in actie te zien, moet u op een kruk in het gezichtsveld van de robot gaan zitten. De robot maakt vervolgens een soort foto van u en gaat op basis daarvan een portret tekenen. Na ongeveer tien minuten is het portret klaar.

Software
Dat klinkt natuurlijk veel simpeler dan het is. Want hoe vertaalt die robot de foto naar een tekening? Onderzoeker Martina Richter legt uit dat de robot gebruik maakt van een programmaatje dat beelden kan evalueren. “In essentie kan de robot hierdoor zien. Er bevindt zich op de arm van de robot een camera. Deze gebruikt hij om een foto te maken.” Speciale software vertaalt dit beeld naar bewegingen die de robot moet maken om een soortgelijk beeld te produceren.

De robot kan nog niet leven van zijn tekenkunsten. In het dagelijks leven doet hij dan ook iets anders. De robot wordt door de onderzoekers gebruikt om de optische reflectie van verschillende materialen te achterhalen. De robotarm cirkelt dan om het materiaal heen om de reflectie vast te stellen. Op basis van dat onderzoek kunnen wetenschappers weer sterke reflectoren ontwikkelen die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld het verkeer.

Bronmateriaal

"A robot sketches portraits" - Fraunhofer.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd