Robot maakt kennis met soortgenoot

Robot Qbo maakt kennis met een robot die er precies hetzelfde uitziet. Interessant, want weet QBO dat hij niet zichzelf ziet?

Begin december maakten we al melding van de bijzondere verrichtingen van Qbo. Qbo is een klein robotje dat objecten kan herkennen. Wanneer de robot iets ziet, kan hij met behulp van algoritmes zelf ‘bedenken’ wat hij ziet. De onderzoekers legden de lat begin december echter een stukje hoger en zetten Qbo voor de spiegel. Kon hij zichzelf ook herkennen? Jawel! Met een beetje hulp lukte dat.

Ik of jij?
Maar – en nu wordt het echt interessant – wat gebeurt er als Qbo geconfronteerd wordt met een soortgenoot die er net zo uitziet als hijzelf? Hoe kan hij dan vaststellen dat hij niet zichzelf, maar een ander ziet?

WIST U DAT…

…robots steeds vaker op het slagveld te vinden zijn?

Lichtje
Wetenschappers bedachten daar iets op. Ze leerden Qbo dat deze wanneer hij een andere Qbo ziet een actie moet ondernemen. Qbo moet dan een lichtje op zijn neus laten knipperen. Wanneer hij ziet dat de andere Qbo op precies hetzelfde moment knippert, weet hij dat hij het zelf is. Om te voorkomen dat twee robots toevallig precies hetzelfde knipperpatroon aannemen en onterecht vaststellen dat ze zichzelf zien, wordt het patroon geheel onwillekeurig gegenereerd. Zo wordt de kans dat ze de ander als zichzelf identificeren zeer klein.

Gesprekje
In onderstaand filmpje is te zien hoe Qbo eerst zichzelf en vervolgens een soortgenoot identificeert. Wanneer hij op een andere robot stuit, houden de twee een kort gesprekje.

Het onderzoek is heel interessant. Het is de bedoeling dat robots in de toekomst een flinke plek in onze samenleving gaan innemen. En dan is het belangrijk dat de robots zich van zichzelf, hun omgeving en van hun acties (en de gevolgen daarvan) bewust zijn. Maar kan een kunstmatig brein wel een bewustzijn ontwikkelen? Aan een antwoord op die vraag blijven wetenschappers hard werken.

Bronmateriaal

"QBO meets QBO" - Thecorpora.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd