Robot maakt kennis met..de spiegel

De robot Qbo kan objecten herkennen. Tijd voor een volgende stap: zichzelf leren herkennen. Een lastige opgave voor een robot.

Welbeschouwd zijn er maar weinig soorten die in staat zich om zichzelf te herkennen. Onder meer mensen en dolfijnen kunnen concluderen dat ze zichzelf zien.

Leren
Onderzoekers wilden de robot Qbo wel eens aan dat rijtje toevoegen. En dus gingen ze aan de slag. Qbo is ontwikkeld om objecten te herkennen. Wanneer hij een plaatje van een pinguïn ziet, kan hij vaststellen dat het een pinguïn is. Hiervoor maakt de robot gebruik van algoritmes. Ook kan hij ‘leren’: afbeeldingen met de daarbij behorende naam worden in de robot opgeslagen.

Filmpje
Qbo heeft zichzelf nog nooit gezien en dus leren de onderzoekers hem dat hij het zelf is. Ook leerden de onderzoekers de robot enkele zinnetjes die hij kan zeggen wanneer hij zichzelf ziet. Het levert een aandoenlijk filmpje op.

De onderzoekers blijven sleutelen aan Qbo. Zo is het de bedoeling dat de robot in de toekomst ook zelfstandig nieuwe dingen kan leren. Onderzoekers hoeven dan niet meer te vertellen dat hij zichzelf ziet: hij zoekt dat helemaal zelf uit. Ook zijn er plannen om Qbo te confronteren met een tweede Qbo. Qbo zal dan moeten leren om andere robots (die er hetzelfde uitzien) te onderscheiden van zijn spiegelbeeld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd