Robot laat u voelen wat u ziet

Japanse wetenschappers werken aan een systeem dat u laat voelen wat u in een virtuele wereld ziet. De robot – HIRO III – bestaat uit een arm en hand met vijf vingers. Door uw vingers aan de vingers van de robot te verbinden, kan het systeem het virtuele gevoel doorgeven.

De robot kan de mens onder meer texturen, groottes en gewicht laten voelen. In het systeem zit een driedimensionaal scherm. Op dit scherm staat een virtuele hand die de bewegingen van de echte hand exact nadoet. Wanneer op het scherm bijvoorbeeld een steen verschijnt, kan de persoon die zich met de robot verbonden weet, deze met de virtuele hand aanraken. De echte hand krijgt dan de prikkels door, waardoor hij of zij weet hoe de steen – zonder deze echt aan te raken – voelt.

Het systeem is heel geschikt om bijvoorbeeld robotarmen in fabrieken te besturen. Ook zouden geneeskundestudenten met de robot kunnen oefenen om bepaalde aandoeningen te voelen. Bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. De robot bevindt zich echter nog in een zeer vroeg stadium van het onderzoek, dus er moet eerst nog aan gesleuteld worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd