Robot klimt efficiënt tegen muur op

  Wetenschappers van de universiteit van Utah ontwikkelden een bijzondere robot. De ROCR Oscillating Climbing Robot klimt namelijk tegen muren op. De robot heeft twee klauwen, een motor en een slingerende staart. In zes seconden legt het apparaat een afstand van een meter af.

  “De robot kan gebruikt worden om inspecties of onderhoud uit te voeren, maar is natuurlijk ook grappig als gadget”, zegt robotontwikkelaar William Provancher van de universiteit van Utah.

  Efficiënt
  Eerdere robots hielden zich voornamelijk bezig met niet vallen. Deze robot focust zich op efficiënt klimmen. Een andere klimrobot is vier keer sneller dan ROCR, maar is twintig procent minder efficiënt. Oftewel, de robot van de universiteit van Utah heeft minder energie nodig om taken uit te voeren.

  De klauwen van ROCR duwen zich stevig in de muur, waardoor de robot niet naar beneden valt. Vervolgens zorgt een slinger ervoor dat de robot omhoog klimt. Een motor drijft deze slinger aan.

  De slinger slingert 1,125 keer per seconde en de klauwen zijn twaalf centimeter van elkaar verwijderd. Zo bereikt ROCR de maximale efficiëntie. Als de slinger trager slingert, dan springt de robot van de muur.

  Klimrobots: dichterbij dan ooit
  Er moet nog veel gebeuren om klimrobots in het dagelijks leven te gebruiken, maar dankzij de wetenschappers uit Utah lijkt het gebruik van klimrobots dichterbij dan ooit!

  Bronmateriaal

  "Robot climbs walls" - Physorg

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd