Robot kan sportcommentator bijna vervangen

Nieuwe algoritmes maken robots nog beter geschikt voor de baan. Robots kunnen nu echt ‘zien’ wat er gebeurt.

Het is een complex beroep: sportcommentator. De commentator moet in de gaten houden wat er gebeurt, die informatie verwerken en er commentaar op geven. Voor veel mensen al lastig, laat staan voor robots.

Hulp
Maar ze krijgen hulp. En wel van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne. De Zwitserse onderzoekers ontwikkelden een systeem waarmee een robot kan achterhalen waar sporters zich bevinden.

Algoritmes
Daarvoor maken de onderzoekers gebruik van drie algoritmes. Het eerste verdeelt het veld in rasters en berekent de kans dat elk deel van dit raster door een speler bezet wordt gehouden. Een tweede algoritme schat op basis van het eerste algoritme de locatie en bewegingen van spelers in. Een derde algoritme houdt de bewegingen van de spelers bij en verzamelt ook andere gegevens. Bijvoorbeeld de kleur van de shirts en het rugnummer.

WIST U DAT?

Commentaar
Nu is het de bedoeling dat al die informatie in een programma wordt verzameld. Dat programma moet de gegevens verwerken en met commentaar komen. Een robot kan dat commentaar in de toekomst brengen.

Toch hoeven sportcommentators op dit moment niet bang te zijn dat ze hun baan kwijtraken. Er moet nog wel even aan deze technologie gewerkt worden voordat deze klaar is voor het echte werk. In eerste instantie wordt het werk van de onderzoekers gebruikt om trainers te helpen. Zij kunnen met de algoritmes een wedstrijd gemakkelijker analyseren.

Bronmateriaal

"New software could create computerized sportscasters" - CNET.com
"Actual Robot Sportscaster Could Replace Robotlike Human Sportscasters" - Popsci.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dirk-Jan Kraan (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd