Robot helpt verlamde man

Robot PR2 heeft ons al vaak weten te verbazen, maar doet dat nu weer en wel als barmhartige Samaritaan.

Robot PR2 is al enkele jaren in ontwikkeling en leert steeds meer kunstjes. Zo kan de robot de was opvouwen, koekjes bakken en een zelfportret tekenen. Maar het afgelopen jaar heeft de robot er een heel bijzondere taak bijgekregen. Hij assisteert Henry Evans.

Samenwerking
Evans raakte zo’n tien jaar geleden verlamd en kan enkel zijn vinger en zijn hoofd nog bewegen. Toen hij de PR2 op televisie zag, bedacht hij dat de robot heel veel voor hem zou kunnen betekenen. En dus nam hij contact op met de wetenschappers. Een samenwerking was geboren.

WIST U DAT…

…er al robots zijn die mensen een perfecte wasbeurt kunnen geven?

Besturen
Het afgelopen jaar hebben de wetenschappers PR2 samen met Evans klaargestoomd voor het echte werk. Evans kan de robot zelf besturen en ervoor zorgen dat deze allerlei klusjes doet. Van het openen van laden tot het opruimen van spullen.

Verzorging
Maar PR2 neemt ook een deel van de verzorging van Evans op zich. Zo zorgde de robot ervoor dat Evans zich voor het eerst in tien jaar tijd kon krabben. En hij hielp Evans om zich te scheren.

Het is een veelbelovend experiment dat er in de toekomst misschien wel toe leidt dat steeds meer mensen met een lichamelijke beperking hulp krijgen van een robot. Maar de onderzoekers benadrukken dat ze nog een lange weg te gaan hebben.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd