Robot haalt zijn kracht uit koffie

Er zijn genoeg mensen die het doen, maar nu is er ook een robot die kracht ontleent aan een pakje koffie.

De robot bestaat uit een robotarm, met daaraan een ballon. Aan de ballon zit een buisje. Via dit buisje kan lucht uit en in de ballon worden gepompt. In de ballon zit gemalen koffie.

Eenvoudig
Een rare constructie, zo zult u misschien denken. Maar dit is één van de meest effectieve robothanden ooit ontwikkeld. En de robotarm is ook nog eens spotgoedkoop en heel eenvoudig.

Hoe werkt het?
Wanneer de robot iets op wil pakken dan wordt de ballon met daarin lucht en gemalen koffie op het op te rapen object geplaatst. Vervolgens wordt de lucht uit de ballon gehaald, waarop de koffie zich samenbalt rondom het object (net zoals koffie altijd muurvast in een vacuümverpakking zit). De robot kan het object oppakken en door lucht in de ballon te pompen, laat deze het weer los.

Ballen gooien
Het is een idee van wetenschappers van de Cornell University, zo is binnenkort te lezen in het blad IEEE Transactions on Robotics. En het werkt, zo tonen ze met een filmpje aan. In het filmpje is te zien hoe de robot onder meer ballen oppakt en werpt. En dat met succes!

Veilig
Het grote voordeel van deze bijzondere robotarm is dat deze vrijwel alles op kan pakken. Het maakt niet uit welke vorm het heeft: de ballon vormt zich naar het object. Ook het feit dat de robot heel goedkoop en eenvoudig is, is natuurlijk interessant. Net als het feit dat er naast de pomp geen motoren of kabels nodig zijn. Een ander groot voordeel is dat de robot tamelijk veilig is. Een robothand met echte ijzeren vingers kan mensen nog wel eens bezeren wanneer deze misgrijpt. Deze robot is zachter en dus veiliger in nabijheid van mensen te gebruiken.

Of we de robothand straks ook daadwerkelijk in keukens of woonkamers tegen gaan komen? De onderzoekers benadrukken dat er nog wel even aan gesleuteld moet worden. Wel zijn ze ervan overtuigd dat de robot als prototype grote mogelijkheden biedt en kan leiden tot een nog preciezere en veiligere robotarm.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd