Robot geeft patiënten een perfecte wasbeurt

Wetenschappers van het Amerikaanse Georgia Instituut voor Technologie hebben een robot met de naam Cody gemaakt. Deze robot gebruikt een camera en een laser om data te verzamelen over een persoon die gewassen moet worden. Vervolgens gaat de robot een patiënt wassen. Dankzij soepele gewrichten voert Cody deze taak perfect uit.

Iemand een sponsbad geven klinkt als een makkelijke taak, alleen niet voor een robot. Een robot moet namelijk rekening houden met de juiste hoeveelheid kracht. Drukt de robot de spons te hard op de huid van de patiënt, dan doet hij de zieke misschien pijn. Drukt de robot te zacht, dan wordt een patiënt niet gewassen.

Hoofdonderzoeker Chih-Hung King liet zichzelf wassen door de robot. “In het begin voelde ik me een beetje gespannen, maar tijdens het wassen groeide mijn vertrouwen in de robot”, zegt King in een reactie. “De robot veroorzaakte geen pijn.”

Minder personeel nodig
De robot kan in de toekomst gebruikt worden in ziekenhuizen en bejaardenhuizen om mensen te wassen. Hierdoor heeft het menselijke personeel tijd voor andere werkzaamheden en zijn er minder mensen nodig in de zorg.

Schaamte en hygiëne
Een bijkomend voordeel van een wasrobot is dat veel mensen niet graag een sponsbad krijgen van een mens, omdat ze zich dan opgelaten voelen of zich schamen. Ook is een wasrobot mogelijk hygiënischer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd