Robot duikt mysterieuze piramide in

Al 4500 jaar wordt er gespeculeerd over de geheimen van de piramide van Cheops. Het bouwwerk stamt uit 2560 voor Christus en telt twee kamers en vier gangen. Twee gangetjes spreken het meest tot de verbeelding: hun doel is onduidelijk en ze worden door een zware deur geblokkeerd. Gelukkig is er de robot Djedi: hij gaat de geheimen ontrafelen.

De Grote Piramide werd gebouwd voor farao Cheops. Het immense bouwwerk telt twee kamers: één voor de farao en één voor zijn vrouw. Vanuit de kamer van de farao lopen er twee gangen in een hoek van 45 graden omhoog. Deze gangen leiden naar buiten en zijn waarschijnlijk bedoeld voor de geest van de farao. Deze kon door de gang gemakkelijk naar buiten en zich tussen de sterren vestigen. In de kamer van de koningin zijn ook twee gangen ontdekt, maar deze leiden niet naar buiten.

Wat zit erachter?
Niemand weet waar de gangen voor dienen. In 1992 zonden wetenschappers een camera in de zuidelijke gang en deze ontdekte dat de schacht na 60 meter door een deur geblokkeerd werd. In 2002 kon men een kijkje achter de deur kijken. Men zag toen een tweede deur opdoemen. “De tweede deur is anders dan de eerste,” meent projectleider Zahi Hawass. “Deze deur lijkt iets te verhullen.” De noordelijke gang buigt na achttien meter 45 graden en is eveneens na 60 meter geblokkeerd door een deur.

De robot. Foto: Sandro Vannini
Robot
Wat bevindt zich achter de deuren? En waar gaan de gangen naartoe? Die prangende vragen kunnen wellicht binnenkort naar tevredenheid worden beantwoord. Wetenschappers van de Leeds University leggen op dit moment de laatste hand aan een robot die hopelijk in staat is om naar het einde van de gang te wandelen. De robot moet door de tweede deur heen boren en vervolgens zijn

pad vervolgen.

Vaardig
De robot is gelukkig van alle markten thuis. Zo beschikt deze over een ultrasonisch apparaatje om op muren te kloppen en te luisteren of er iets achter zit. Ook kan de robot zo bepalen hoe dik de muur is. De robot heeft bovendien een kompas om de richting van de gangen te bepalen. Ook heeft de robot een boor die door de blokken steen kan draaien zonder dat er teveel schade wordt toegebracht. Op de robot bevindt zich een nog kleiner robotje dat door een gaatje van 2 centimeter doorsnee kan. Dit robotje kan verder kijken als de grote robot niet verder kan.

Het team dat de robot ontwikkeld heeft. Foto: Meghan Strong
Informatie
“Wij werken al vijf jaar aan dit project,” vertelt één van de ontwikkelaars van de robot, Robert Richardson. “We gaan proberen om informatie in te winnen die andere mensen kunnen gebruiken om conclusies te trekken. Er zijn twee gangen. De noordelijke gang wordt geblokkeerd door een kalkstenen deur en niets of niemand is daar tot nu toe doorheen gedrongen. In de zuidelijke schacht heeft een ander team de dikheid van de stenen gemeten, er doorheen geboord en gezien dat er nog een deur staat. Wij gaan bekijken hoe dik die is en of we er doorheen kunnen boren. We bereiden de robot nu voor en verwachten deze voor het eind

van het jaar op weg te kunnen sturen.”

Door
Volgens Richardson rusten de wetenschappers niet voordat ze de schacht helemaal hebben gezien. “Wij gaan door totdat we het antwoord hebben. We hopen dat wel alle mogelijke data kunnen verzamelen en daarmee de vragen kunnen beantwoorden.”

Het project heeft de naam Djedi gekregen en is daarmee vernoemd naar de magiër die door Cheops geraadpleegd werd alvorens de farao de piramide liet bouwen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd