Robot bouwt zijn eigen lichaam

Wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die zijn eigen lichaam kan bouwen uit een spraybaar schuim.

De robot heeft de naam Foambot gekregen en bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Een deel op wielen (een soort platform) en vier modules die zich kunnen bewegen.

Missie
Het platform krijgt te horen waar de robot voor gebruikt gaat worden en gaat deze vervolgens geschikt maken voor de missie. Dat doet het platform door de modules eerst op de juiste manier neer te zetten en ze vervolgens met een soort schuim te bespuiten.

WIST U DAT?

…robots nu ook al hondenpoep op kunnen ruimen?

Hard
Dat schuim wordt hard. Vervolgens gaan de modules met behulp van speciale software analyseren hoe het platform ze heeft neergezet en hoe ze zichzelf het beste kunnen bewegen.

Wie het filmpje van Foambot hier bekijkt, moet concluderen dat er nog wel wat ruimte voor verbetering is. Maar het begin is er en de methode is veelbelovend. Het kan heel handig zijn om een robot eenvoudig ter plekke te kunnen bouwen. Bijvoorbeeld als onduidelijk is op welk oppervlak deze aan de slag moet. Is het een open vlakte? Dan kan een robot op vier pootjes zijn gang gaan. Liggen er veel hindernissen? Dan is een slangachtige robot die daaromheen of overheen kan bewegen weer handig. Foambot kan zich aan alle omstandigheden aanpassen.

Bronmateriaal

"Robot builds its own body from sprayable foam" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door School of Engineering and Applied Science / University of Pennsylvania (via Newscientist.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd