Op dit moment is het wereldwijde web alleen toegankelijk voor mensen, maar in de toekomst moeten we waarschijnlijk bandbreedte delen met robots. Ingenieurs van de universiteit van Eindhoven werken namelijk aan internet voor robots met de naam ‘RoboEarth’. Robots kunnen de database zelfstandig raadplegen en zo allerlei handelingen, feiten en trucjes leren.
Het wereldwijde web van RoboEarth geeft toegang tot informatie over navigatie (landkaarten) en taken (acties, handelingen). Daarnaast biedt het aangepaste internet speciale applicaties aan, bijvoorbeeld om offline te leren en om objecten te herkennen. Het RoboEarth-project duurt minimaal vier jaar en kent een budget van 5,6 miljoen euro.
Stel, een gebruiker verzoekt een robot om een Bloody Mary te maken. De robot kan vervolgens inloggen op RoboEarth en instructies downloaden. Kortom, robots kiezen er zelf voor om bepaalde gegevens te downloaden, waarna zij beter functioneren. Net zoals wij mensen dat doen. Zo gebruiken jongeren tegenwoordig YouTube-filmpjes om te zien hoe een stropdas gestrikt moet worden.
In de onderstaande video ziet u hoe een robot de database gebruikt om te leren hoe hij een drankje moet serveren. Het resultaat: een blije patient.