RIVM: groente en fruit goed wassen of verhitten

Onlangs bleek dat resistente bacteriën niet alleen in vlees, maar ook in groente zitten. Nu volgt het advies om groente goed te wassen of te verhitten.

Zowel in groenten die op de markt worden verkocht als op de groenten uit biologische winkels werden door onderzoekers van de VU in Amsterdam ESBL-bacteriën aangetroffen. Deze bacteriën komen van nature in de darmen en in het milieu voor, maar kunnen tegelijkertijd diverse infecties veroorzaken. Deze infecties zijn niet met gangbare antibiotica te behandelen.

WIST U DAT…

…groente en fruit van eigen bodem het schoonst is?

Het RIVM adviseert nu om groenten voor consumptie heel goed te wassen, te schillen en als het kan ook te koken of te bakken. Hierdoor neemt de kans dat bacteriën (en dan in het bijzonder de resistente variant) het lichaam binnendringen, sterk af.

Hoe de resistente bacteriën op de groente terecht zijn gekomen, is nog een raadsel. Het zou kunnen dat de bacteriën in de grond zaten of dat ze via dierlijke mest op de groente terecht zijn gekomen. De onderzoekers bestudeerden 119 monsters. Zeven daarvan bevatten de resistente bacteriën.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd