Rimpelige vinger na langdurig douchen geeft toch niet meer grip

kreuk

Wanneer we te lang douchen of te lang in bad rondhangen, worden onze handen rimpelig. Lang was onduidelijk waarom tot wetenschappers vorig jaar concludeerden dat die rimpels ons meer grip op de wereld gaven. Mysterie opgelost? Nee, stelt een nieuw onderzoek. De rimpels geven ons namelijk helemaal niet meer grip.

Het klonk zo logisch. Onze vingers zijn vrij glad en wanneer ze nat worden, worden ze nog gladder. Hoe moeten we dan ooit grip krijgen op objecten? Laat staan op natte objecten? Moeder natuur bedacht er wat op, zo stelden onderzoekers vorig jaar. Rimpelige vingers. “We hebben aangetoond dat rimpelige vingers ons meer grip geven in natte omstandigheden, het werkt mogelijk net zo als het profiel op de banden van auto’s dat ervoor zorgt dat de band meer contact maakt met de weg en meer grip heeft,” legde onderzoeker Tom Smulders toen uit.

Afbeelding: Richard Robinson (via Wikimedia Commons).
Afbeelding: Richard Robinson (via Wikimedia Commons).
Kubus
Maar nu is in het blad PLoS ONE een onderzoek verschenen dat de resultaten van vorig jaar tegenspreekt. De onderzoekers verzamelden 38 proefpersonen en blinddoekten ze. De proefpersonen kregen de opdracht hun handen met de palmen omhoog op tafel te leggen. De onderzoekers drukten op een vinger – die soms gerimpeld en soms niet gerimpeld was – vervolgens een ‘tactile acuity cube‘ (zie hiernaast). Dit is een soort kubus, bedekt met ribbels. De proefpersonen moesten vaststellen of die ribbels parallel liep aan hun vingers of juist haaks op hun vingers stonden. Hoe kleiner de afstand tussen de ribbels is, hoe lastiger dit vast te stellen is. Het testje wordt gebruikt om vast te stellen hoe gevoelig een persoon voor aanraking is.

Experiment
Naast het experiment met de kubus voerden de onderzoekers nog een aantal experimenten uit. Zo moesten de proefpersonen bijvoorbeeld met gerimpelde of juist niet-gerimpelde handen een object oppakken. De objecten waren soms droog. Soms nat. De onderzoekers keken hoe dat de proefpersonen afging.

Uit het onderzoek blijkt dat gerimpelde vingers er niet voor zorgden dat mensen gevoeliger waren voor aanraking. Het lijkt er dus op dat dat toch niet het evolutionaire voordeel van de rimpelige vinger is. Maar wat dan wel? De onderzoekers twijfelen of er wel een evolutionair voordeel is. In hun conclusie schrijven ze dat het erop lijkt dat de rimpelige vingers een bijwerking zijn van door toedoen van water vernauwde bloedvaten.

Bronmateriaal

"Water-Induced Finger Wrinkles Do Not Affect Touch Acuity or Dexterity in Handling Wet Objects" - PLoS ONE
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Fir0002 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd