Rijke meisjes hebben grotere kans op huidkanker

Rijke, blanke meisjes en jonge vrouwen lopen een aanzienlijk grotere kans op huidkanker dan hun leeftijdsgenoten uit lagere en armere klassen. Dat blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers bestudeerden de diagnoses die tussen 1988 en 1992 en 1998 en 2002 werden gesteld. Ze ontdekten dat de meeste mensen met huidkanker jonge vrouwen en meisjes waren die in de betere buurten woonden. Al met al bleek de kans op huidkanker zo’n zes keer groter te zijn voor meisjes uit de rijkere buurten.

De cijfers
Vrouwen en meisjes met de hoogste sociaal-economische status en de meeste blootstelling aan UV-straling kregen over het algemeen 73 procent vaker huidkanker dan hun leeftijdsgenoten met de laagste sociaal-economische status en dezelfde blootstelling aan UV-straling. Tussen de rijke en armere meisjes met respectievelijk de hoogste en laagste blootstelling aan UV-straling was het verschil maar liefst tachtig procent.

WIST U DAT…

…uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de zonnebank de kans op huidkanker vergroot?

Toename
De onderzoekers richten zich in hun studie op vrouwen en meisjes tussen de 15 en 39 jaar. Ze letten vooral op het melanoom: de dodelijkste vorm van huidkanker. De onderzoekers concluderen dat het aantal mensen met deze vorm van huidkanker rap toeneemt. Met name onder adolescenten: sinds 1992 met 2,7 procent.

Dat er nu een verband blijkt te zijn tussen de sociale en economische status van de vrouwen en meisjes en huidkanker is nuttige informatie. Met behulp van dit onderzoek kunnen nieuwe campagnes gestart worden die met name gericht zijn op deze blijkbaar kwetsbare doelgroep.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd