Rijden op een tasje: wetenschappers maken diesel van afgedankte plastic tasjes

olie

Plastic tasjes: ze slingeren rond op het land en in de oceanen. Wat moeten we toch beginnen met die troep? Amerikaanse onderzoekers hebben wel een idee. Zij hebben een manier ontwikkeld om plastic tasjes om te zetten in diesel en andere nuttige petroleumproducten.

Alleen al in de VS worden jaarlijks zo’n honderd miljard plastic tasjes weggegooid. Slechts een klein percentage daarvan wordt gerecycled. De rest belandt op vuilnishopen of slingert op straat of in oceanen rond. Met name ‘in het wild’ zorgen die plastic tasjes voor problemen. Dieren eten het op of komen verstrikt te zitten in het plastic en worden ziek of sterven.

Stuk voor stuk goede redenen om voorzichtiger met plastic tasjes om te gaan en te zoeken naar manieren waarop zij een waardevol tweede leven kunnen krijgen. Eerder ontwikkelden onderzoekers al een manier om plastic tasjes om te zetten in ruwe olie (de grondstof waar plastic tasjes van gemaakt worden). Maar onderzoekers van de universiteit van Illinois gaan nu nog een stap verder. Zij zetten de uit plastic tasjes verkregen olie om in diesel of andere petroleumproducten, zoals bijvoorbeeld motorolie. Ook tonen de onderzoekers aan dat de diesel die ze uit plastic tasjes maken prima gemixt kan worden met bestaande biodiesels en diesel met een laag zwavelgehalte.

Om plastic tasjes om te zetten in een bruikbare brandstof is minder energie nodig dan er geproduceerd wordt. Slechts 50 tot 55 procent van ruwe olie kan door distillatie omgezet worden in brandstof. “Maar omdat plastic gemaakt is van aardolie, kunnen we bijna tachtig procent ervan middels distillatie omzetten in brandstof,” aldus onderzoeker Brajendra Kumar Sharma.

Bronmateriaal

"Plastic shopping bags make a fine diesel fuel, researchers report" - Illinois.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Julie McMahon.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd